Hälsporre

Inuti våra fötter finner man det så kallade senstråket som håller hålfoten på plats när man lägger vikt på foten. Det kommer kanske då inte som en överraskning att denne lätt kan bli överbelastad av all den tyngd som senstråket tvingas att utstå när man rör sig och står upp. Såsom med det mesta är ett för stor tryck aldrig någonting positivt och om man skulle råka belasta foten alltför mycket kan man få ont i hälen när man står upp eller går.

Läs också om : sex orsaker till hälsporre 

Vanligtvis är det som mest smärtsamt när man inte har gått på ett tag, exempelvis om man precis har tagit sig ur sängen efter en tupplur. Vid senare skede kan smärtan gå över men sedan återkomma om man har rört sig alltför mycket under dagen. Vissa drabbade försöker undvika att gå på hälen och känner därmed att det inte gör lika ont, men självfallet är detta ingen långvarig lösning. Den stora frågan är därför: Vad kan man egentligen göra för att lindra smärtan av hälsporre?

Det första tipset är något som många gör automatiskt då man helst vill undvika smärtan till varje pris, nämligen att inte träna till samma utsträckning som man tidigare har gjort. Den bästa medicinen när det kommer till självhjälp är kort och gått att koppla av och inte gå på foten om man inte verkligen måste. Ett ytterligare tips som kan hjälpa en på traven är att inte låta bli att bära skor. Om man går utan skor tvingas foten att hantera belastningen istället för att låta skorna hjälpa till. Slutligen ska man se till så att ens fötter är i rörelse. Med detta menar man inte att träna hårt, utan att endast vicka på tårna och dylikt ett flertal gånger så att blodcirkulationen hålls igång. Om man känner av en väldigt plötslig och olidlig smärta kan man hålla en kylklamp mot foten för en kortsiktig lösning på det onda.

 

Har du drabbats av hälsporre och söker behandling kan du kontakta: Hälsporrekliniken.se