Muskelbristning

Muskelbristning är precis vad det låter som. Likt det mesta på vår jord slits saker ut ju mer man använder dem och musklerna är inget undantag. Vid överbelastning och vikt som har placerats på fel plats är det möjligt för muskeln att brista, och det är detta som man kallar för muskelbristning. Aktiviteter som sliter på musklerna är all sorts träning som har trappats upp för snabbt. Om kroppen inte är van vid den plötsliga tyngden har musklerna inte hunnit byggas upp för att skydda mot belastningen. Det är därför av yttersta vikt att gradvis trappa upp sin träning och inte ta ut sig själv alltför mycket.

Lyckligtvis nog är det sällan som de drabbade är tvungna att ta kontakt med en läkare om det handlar om en mindre muskelbristning. Man kan vanligtvis räkna med att detta går över inom några veckor. En svårare muskelbristning kan å andra sidan behöva opereras. Hur vet man då egentligen att man har muskelbristning? Det mest märkbara tecknet är smärtan som man känner i muskeln. Det kan även svälla upp, och i vissa fall uppstår ett blåmärke.

Om en svullnad skulle uppstå kan man alltid lägga någonting om muskeln som ger ett tryck för att hålla svullnaden nere. Detta tryck ska hållas kvar i lite mindre än en halvtimme. Likt hälsporre är en kortsiktig lösning att applicera någonting kallt, exempelvis en kylklamp. Det är dock viktigt att komma ihåg att denne inte ska ha direkt kontakt med huden för att undvika skada. Istället kan man lägga en scarf eller liknande emellan. Om smärtan påverkar ens vardag på ett väldigt negativt sätt kan även ta smärtstillande som finns att köpa utan recept. Om man har väntat i ett antal veckor och inga förbättringar kan ses ska man ta kontakt med en läkare.

 

Läs mer om muskelbristningar på: Vårdguiden